Mitä hevosen ostossa tulee huomioida?

Oma hevonen on monen hevosharrastajan unelma. Miten ihanaa se olisikaan hoitaa ja harrastaa ihan ikioman hepan kanssa. Hevonen ja mahdollisesti talli kuitenkin sitoo omistajaa paljon ja kustannuksia saattaa välillä tulla paljonkin.Miten valmistautua parhaiten hevosen ostamiseen ja mitä kaikkea olisi hyvä pitää mielessä?

Omat hevosmiestaidot

Onko sinulla tarpeeksi tietoa, taitoa ja aikaa päivittäin hoitaa hevosta? Pelkkä ratsastus- tai ajotaito ei riitä hevosen omistamisessa. Jos olet käynyt pelkästään ratsastustunneilla, kannattaa jutella tallinomistajan ja muiden harrastajien kanssa mahdollisimman paljon arjen pyörittämisestä sekä touhuta tallilla hevosten kanssa.Hevonen tarvitsee liikuntaa joka päivä ja se on hevosen kunnolle ja mielenterveydelle tärkeää. Pelkkä ulkona laitumella olo ei riitä. Lisäksi hevosen ruokitaan kolme kertaa päivässä. Hevosia on jonkun verran vuokralla, mikä saattaa olla yksi vaihtoehto omistajuutta harjoitellessa.

Harrastajan ikä ja kokemus

Mitä vähemmän harrastajalla on ikää ja kokemusta, sitä enemmän vanhemmilla täytyy olla sitoutumista eläimeen ja maksukykyä sen hoitoon. Rahaa tarvitaan hevosen ostoon, tallia varten tai tallinvuokraan ja ruokaan, eläinlääkäriltä saataviin palveluihin, joita saattaa yhtäkkiä tulla paljonkin, vakuutuksiin, hevosen varusteisiin, mahdollisiin hevosen kanssa tehtäviin harrastuksiin, raspauksiin, kengityksiin ym.

Hevosen valinta

Ennen hevosen valintaa, kannattaa harkita kokeneemman hevosihmisen ottamista mukaan hevosta katsomaan. Kannattaa tutustua hevoskaupassa käytettäviin papereihin, sillä oikeanlaiset paperit saattavat suojella tulevaisuudessa tulevilta ongelmilta. Vaikka hevonen on lain mukaan esine, elävän olennon terveys, luonne ja ikä vaikuttavat hevosen kauppahintaan.Hevosharrastajat painottavat hevosen käyttötarkoitusta. Mihin tarkoitukseen ostat hevosen? Soveltuuko kyseinen hevonen rakenteeltaan, terveydeltään ja luonteeltaan kyseiseen tarkoitukseen? Jos etsit harrastushevosta voi olla hyvä idea ottaa mukaan ratsastus- tai ravivalmentaja, jolle aiot viedä hevosen valmennukseen. Ostospäätöksessä kannattaa pitää tunteet kurissa mahdollisimman hyvin.