Hevosenomistajan arkea

Hevosen omistajan arkeen vaikuttaa monikin asia. Onko sinulla oma talli vai vuokraatko jonkun muun tallia? Jos hevonen on vuokrapaikalla, sille voi ehkä neuvotella puoli- tai täyshoidon.Hevonen on todennäköisesti paljon laitumella kesäisin, mutta tallista ja hevosen rodusta riippuen se voi olla ulkona vaihtelevasti myös talvella. Arkeen vaikuttavat myös hevosen ikä ja hevosen kanssa tehtävät aktiviteetit.Tässä artikkelissa keskitymme enemmän tavallisen hevosomistajan arkeen.

Hevosen omistajan päivärytmiä

Hevosen omistajan kello soi yleensä aikaisin, jolleivät hevoset ole olleet yötä ulkona, jossa ne saavat vapaasti laiduntaa. Hevoset ruokitaan ja osa siivoaa karsinat samalla. Karsinoita voi siivota toki myös aamupäivällä, riippuen hevosten ja omistajan rytmistä. Hevoset päästetään usein aamulla tai aamupäivällä laitumelle sään salliessa ja tarkistetaan vesipisteiden tila.Iltapäivällä tai illalla hevosia usein liikutetaan hevosten tai omistajan rytmin mukaan, se saattaa tarkoittaa ratsastuslenkkiä tai muuhun hevosharrastukseen liittyvää treeniä esim. kouluratsastusta tai esteitä. Hevoset myös ruokitaan iltapäivällä. Iltaisin hevoset otetaan usein yöksi sisälle ja samalla hoidetaan iltaruokinta.Hevosten vedet pitää varmistaa yötä varten ja laittaa talli yökuntoon. Hevosomistajan tulee olla hevosten käytettävissä kolmisen kertaa päivässä, jolleivät hevoset laidunna tai ole talvipihatossa. Menot ja työt pitää suunnitella niin, että hevosarki toimii joka ikinen päivä. Mitä enemmän hevosia, sitä enemmän työtä ja hevosten liikutusta.Jos hevonen sairastaa, tai sillä on vammoja, tarvitsee hevosta käydä katsomassa ehkä vielä enemmän, varsomisesta puhumattakaan.

Vuokratallipaikka

Jos sinulla ei satu olemaan omaa tallia, on mahdollista vuokrata tallipaikka muualta. Vuokran hintaan saattaa kuulua ruuat, aamuruokinta ja siivoukset ja täyshoitopaikkaan kaikki. Kustannukset riippuvat asuinpaikan ja hoidon määrän mukaan. Talleilla monesti liikkuu innokkaita tallityttöjä ja poikia, jotka avustavat mielellään hevosten hoidossa.