Hevoskilpailut

Hevosten kanssa harrastaminen jatkaa suosiotaan vuodesta toiseen ja kunnianhimoisimmat harrastajat ottavat osaa erilaisiin hevoskilpailuihin, joihin voivat osallistua lapset, nuoret ja aikuiset.Hevoskilpailuja löytyy mm. kouluratsastuksesta, esteratsastuksesta, raveista, laukkaurheilusta ja hevoskärrykilpailuista. Lajeja on siis moneen makuun. Kouluratsastuksessa tarvitaan huolellisuutta ja pienten yksityiskohtien viilaamista. Hyvää yhteistyötä hevosen kanssa tarvitaan kuitenkin kaikissa lajeissa.Esteratsastuksesta puhutaan hevosten formuloina eikä syyttä – se on ehdottomasti hurjapäiden laji! Toki lapset ja nuoret aloittavat ihan pienistä esteistä.

Raviurheilu

Raviurheilu on erittäin suosittua, eikä vähiten siinä liikkuvien rahojen takia. Raviurheiluun kuuluu vahvasti hevosten ja miksei ohjastajienkin kunnon arvaaminen. Hevoselta vaaditaan räjähtävää voimaa juostessa sekä pelottomuutta. Laukata ei ravikilpailuissa saa.Raviurheilussa tammat, oriit ja ruunat juoksevat eri lähdöissä, samoin eri-ikäiset hevoset ja lämmin- ja kylmäveriset. Lähtöjä on ravikisoissa runsaasti ja monesti on mahdollista lyödä vetoa oman voittajasuosikin puolesta.

Esteratsastus

Esteratsastuksella on maailmalla pitkät perinteet ja se jatkaa suosiotaan Suomessakin. Esteratsastuksessa on ideana hypätä esterata mahdollisimman virheettömästi, esteet ennalta sovitussa järjestyksessä ja mitä nopeammin, sen parempi.Tässäkin lajissa yhteistyön pitää olla saumatonta ja molemmilta löytyä rohkeutta varsinkin esteiden tullessa korkeammiksi kilpailun etenemisen myötä. Esteet saa ylittää millä tyylillä tahansa mutta virhepisteitä voi radalla saada tiputtamalla esteitä, ylittämällä radan suositusajan ja hevosen kieltäytyessä esteeltä. Esteratsastuksessa on eri luokkia eritasoisille hevosille ja kilpailijoille.

Kouluratsastus

Kouluratsastus on olympialaji esteratsastuksen ohella. Kouluratsastuksessa ratsukot suorittavat ennalta sovitun koreografian. Kouluratsastuksessa suoritetaan mm. piruetteja sekä lihas- ja tasapainoliikkeitä. Kouluratsastus on mukava laji lisätä ihan oman hevosen kanssa harrastamiseen. Lisäksi se toimii hyvänä pohjana kaikkeen ratsastamiseen ja lisää ratsukon yhteistyötä antaen samalla mukavaa aivojumppaa molemmille.